Pojasnilo

 

Postopek 

Forumovi glosarji so nastali po zamisli Mirana Željka.  Sprva se mi je zdelo neizvedljivo, iz te množice sporočil (skoraj 5000) izluščiti vse, kar bi bilo vredno ohraniti. Po prejemu arhiva v obliki txt.files in pretvorbi v Word sem imel preko 4500 strani teksta (tudi zaradi podvojenih sporočil). Skrbno pregledovanje in izluščanje iskanih pojmov in ponujenih prevedkov bi trajalo več tednov. Zato sem se moral odločiti za hitrejši postopek. Arhiv sem razbil na več manjših enot in iz vsake enote odstranil ves “balast” (vse, kar ni bilo terminologija). To sem delal kot s nekakšno mačeto in gotovo je padlo tudi kaj koristnega. Ostalo je okrog 500 strani, ki sem jih ponovno razdelil na 4 enote in iz njih oblikoval tabele. V prvi stolpec sem vpisal iskane besede, v drugega pa postopoma ponujene rešitve. Tudi tu so padle (nedolžne) žrtve.  Na koncu (ker sem to sproti večinoma spregledal), sem dodal se področje v tretji stolpec. Področja sem opredelil ekspresno (1-2 sekundi) in nisem pogledal nazaj.  Marsikje niso ustrezna in so zgolj za prvo orientacijo. 

Rezultat

Skupaj je nekaj manj kot 1000 besed ali gesel, rešitev ali prevedkov pa je nekaj več kot 1000. Uporabnost glosarjev in besed v njih je omejena.  Kadar dvomite, preverite kontekst v spletnem arhivu.   

Vrednost

1.      Številne odgovore so dajali strokovnjaki za določeno področje. Njihove rešitve ali niso v slovarjih ali so v takih, ki jih imajo pač samo strokovnjaki. Vsi smo kdaj  (tudi nehote) soočeni s stroko, v kateri nismo doma, niti nimamo pripomočkov.  Če imam, recimo, samo enkrat na letno besedilo, v katerem se pojavi “fizična oseba”, bom vmes verjetno pozabil, da je to “natural person”. In vsi se kdaj prvič srečamo s pojmi, ki jih imajo drugi “v malem prstu”. Tudi takim vprašanjem sluzi Forum.

2.      Prevajalci se kar pogosto srečamo z novejšimi pojmi, za katere v slovenščini se ni uveljavljenega prevedka.  Forum je idealno mesto za izmenjavo predlogov. Pa se zapisani bodo.

3.      Položen je temelj.  Glosarje bom sedaj občasno (nekajkrat na leto) dopolnjeval. Ker se bo število članov foruma gotovo se povečalo in ker se tudi število terminoloških vprašanj vztrajno povečuje, se bodo glosarji  po moji oceni letno odebelili za kakih 1000 gesel. To pa je že spoštljivo število.

4.      Vsi člani Foruma ste seveda vabljeni, da mi pošljete popravke in dodatke. Zaradi (nujne) hitrosti dela, je pač kaj ostalo na situ in je bilo (virtualno) vrženo stran. Poberite!

 

Arhiv je obdelan do vključno 15.3.2001

 

Franc Smrke

 

Števec obiskov:     17. slon

Osveženo dne/Updated on: 21. september 2001